ΕΛΠΙΔΑ....ΓΙΑ ΖΩΗ.......


Δεκάδες γάλλοι χειρουργοί εργάστηκαν το Σαββατοκύριακο επί 30 συνεχόμενες ώρες για να εκτελέσουν την πρώτη στον κόσμο ταυτόχρονη μεταμόσχευση χεριών-προσώπου. O ασθενής ήταν ένας 30χρονος συμπατριώτης τους, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα το 2004, σε ένα ατύχημα. Όπως ανακοίνωσαν γιατροί του Νοσοκομείου Henri Mondor, στο Παρίσι, ο νεαρός είχε παραμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε «ήταν αδύνατον να έχει την παραμικρή κοινωνική ζωή».Την πρωτοποριακή μεταμόσχευση εκτέλεσαν 40 χειρουργοί, οι οποίοι εργάστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία, με επικεφαλής τον δρα Laurent Lantiéri, αντικατέστησαν το πρόσωπο του άντρα από το στόμα και πάνω (το τριχωτό της κεφαλής, το μέτωπο, τη μύτη, τα αυτιά και τα βλέφαρα). Η δεύτερη ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Christian Dumontier, μεταμόσχευσε στο νεαρό δύο νέα χέρια – η σύνδεση των νέων άκρων έγινε λίγο πάνω από τον καρπό.
Τα μοσχεύματα ελήφθησαν από έναν εγκεφαλικά νεκρό άντρα, έπειτα από τη συναίνεση της οικογένειάς του.
Ο 30χρονος δέκτης των μοσχευμάτων περίμενε έναν χρόνο στην λίστα αναμονής για να βρεθούν μοσχεύματα.
Οι γάλλοι χειρουργοί έχουν παράδοση στις μεταμοσχεύσεις αυτές, καθώς στη Γαλλία έγινε η πρώτη μεταμόσχευση χεριών το 1998 και η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου το 2005.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η προχθεσινή διπλή μεταμόσχευση είναι πρωτοποριακή και για έναν ακόμα λόγο: οι προγενέστερες μεταμοσχεύσεις προσώπου αφορούσαν το κάτω τμήμα του προσώπου, ενώ στον 30χρονο μεταμοσχεύτηκε – όπως προαναφέρθηκε – το πάνω μέρος του προσώπου.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, η εγχείρηση ήταν η έκτη μερική μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο, αλλά η πρώτη που συμπεριέλαβε και χέρια.
Από τις έξι μεταμοσχεύσεις προσώπου, οι μισές έχουν πραγματοποιηθεί στην Γαλλία και αφορούν μία γυναίκα που της είχε επιτεθεί ο σκύλος της, έναν άντρα παραμορφωμένο από πυροβολισμό με τουφέκι και έναν άντρα που πάσχει από νόσο του Recklinghausen η οποία παραμορφώνει το πρόσωπο.
Μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν γίνει επίσης σε ΗΠΑ και Κίνα.
ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ..ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 40 ΓΙΑΤΡΩΝ...ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ...ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΦΩΤΟ!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: