Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες, προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που «εμφανίζεται» (ή συνήθως συγκαλύπτεται) σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες: στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή της οικογενειακής βίας, είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης όσο και στις υπόλοιπες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιο πρωτόγονων μορφών βίας. Δράστης της βίας μπορεί να είναι από τον σύζυγο των γυναικών μέχρι και το ίδιο το κράτος.
Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο η βία παραμένει βία και ο τρόπος έκφρασής της παίζει μικρό ρόλο. Η αναφορά σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα μόνο σε περιπτώσεις Παγκοσμίων Ημερών (όπως π.χ. η 25 η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας έναντι των γυναικών) ή στους στενούς κύκλους του φεμινιστικού κινήματος δεν αρκεί και περιορίζει τη δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας μας.
Βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και συμμετέχει και αυτή σε αυτό το παιχνίδι της σιωπής όσον αφορά το θέμα της βίας κατά των γυναικών. Το θέμα σπανίως φτάνει στην επιφάνεια και ακόμη πιο σπάνια οργανώνονται σχετικές δράσεις ή εκδηλώσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών (Κ.Κ.Υ.Γ.), το οποίο αποτελεί μία μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από το Νοέμβριο του 1998 μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο 1.061 γυναίκες ζήτησαν τη βοήθεια του Κέντρου. Οι γυναίκες που υφίστανται βία και έκαναν χρήση των υπηρεσιών του Κ.Κ.Υ.Γ. ήταν έγγαμες (σε ποσοστό 66,9%), άνεργες (55,8%), απόφοιτες Λυκείου (26,5%), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 40,3 έτη. Το 79,4% είχε υποστεί βία από το σύζυγο ή το σύντροφό τους.
Εμπορία με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση
Τον περασμένο Ιούνιο η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μία έκθεση που αφορούσε τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών που πέφτουν θύματα εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή «η εμπορία με σκοπό την εξαναγκαστική πορνεία πιστεύεται ότι έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία». Ωστόσο, όπως τονίζει η έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση μόλις πρόσφατα έλαβε μέτρα για την παροχή αρωγής και προστασίας σε άτομα που έχουν πέσει θύματα εμπορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η εμπορία γυναικών και κοριτσιών με σκοπό την εξαναγκαστική πορνεία συνιστά ξεκάθαρα παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η παρούσα έκθεση υπογραμμίζει την αποτυχία των ελληνικών αρχών να αναγνωρίζουν εγκαίρως και να προστατεύουν τα δικαιώματα των θυμάτων εμπορίας με σκοπό την εξαναγκαστική πορνεία. Επισημαίνει τα κενά στην ελληνική νομοθεσία και στις διαδικασίες που πρέπει να καλυφθούν ώστε αυτές να συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την εμπορία ανθρώπων.
Η Ελλάδα, συνεπής στα διεθνή ραντεβού της, έχει υπογράψει διάφορες συνθήκες για την καταπολέμηση της βίας, η συγκεκριμένη έκθεση όμως αποδεικνύει ότι κάποιες υποσχέσεις μένουν μόνο στα χαρτιά. Το 2003 τέθηκε σε ισχύ το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Δίωξη της Εμπορίας Προσώπων, ιδίως Γυναικών και Παιδιών, το οποίο συμπληρώνει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος (που συμφωνήθηκε στο Παλέρμο το 2000). Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων εγκρίθηκε το 2005, ωστόσο χρειάζεται ακόμη 10 επικυρώσεις προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Έως τις 17 Μαΐου 2007, επτά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαν επικυρώσει τη Σύμβαση και 29 κράτη την είχαν υπογράψει. Η Ελλάδα έχει υπογράψει και τις δύο συμφωνίες, αλλά δεν τις έχει ακόμη επικυρώσει.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πρόβλημα που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Σε ορισμένα υποτυπώδη κέντρα υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό φτάνουν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γιατρών, γυναίκες, θύματα της νέας τάσης της «σεξουαλικής τρομοκρατίας», των οποίων τα γεννητικά όργανα είναι πλέον μία ανοιχτή πληγή λόγω των επανειλημμένων βιασμών και της συνεχούς κακοποίησης. Στο θεωρητικά, μετά τις εκλογές του 2006, δημοκρατικό Κονγκό οι διάφορες φυλές προσπαθούν μέσω αντίστοιχων πρακτικών να επιδείξουν την κυριαρχία τους ενώ η Διεθνής Κοινότητα στέλνει εθελοντές και κοιμάται ήσυχη.
Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε το 2007 έκκληση προς τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό να δραστηριοποιηθεί σχετικά με το θέμα της βίας κατά των γυναικών στη χώρα του με αφορμή την περίπτωση της Bitondo Nyumba. Η 56χρονη γυναίκα πέθανε από τα τραύματα που της προκάλεσαν στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού που της επιτέθηκαν και τη βίασαν τον Μάιο του 2005. Τον Αύγουστο του 2005 δύο στρατιώτες συνελήφθησαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μερικές εβδομάδες χωρίς εξηγήσεις.
Σε έκθεσή της το 2005 η UNICEF τονίζει ήδη το πρόβλημα στις χώρες της Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα τρία εκατομμύρια κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή υπόκεινται σε ακρωτηριασμό ή αποκοπή των γεννητικών τους οργάνων κάθε χρόνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για ένα πολύ παλιό τοπικό έθιμο που πιστεύεται πως τονίζει την ομορφιά ενός κοριτσιού, την τιμή, την κοινωνική θέση και την αγνότητά της. Βέβαια ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη αιμορραγία, μόλυνση, στειρότητα και θάνατο.
Γραμμές βοήθειας
Επειδή η μόνη λύση είναι η ανοιχτή αντιπαράθεση με το ζήτημα, ας μιλήσουν όλοι όσοι γνωρίζουν ή υποφέρουν.
Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης του Κ.Κ.Υ.Γ στη Θεσσαλονίκη είναι το 2310-272725 και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10π.μ. – 2μ.μ.
Επίσης υπάρχει η γραμμή SOS κατά της οικογενειακής βίας (210-7786800) που λειτουργεί από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα χωρίς χρέωση καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
*Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας (με μαρτυρίες θυμάτων):
http://amnesty.org.gr/library/2007/eur250022007/index.htm
*Πληροφορίες για την έκθεση της UNICEF:
http://www.unicef.gr/oldpress/2005/dt4605.php
*Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Bitondo Nyumba:
http://amnesty.org.gr/campaigns/actforwomen/actnow/congo.htm
Έφη Μουργελά
ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΖΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΑΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΙΣΜΟΥ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Η ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ.ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗ ΒΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΜΥΝΟΜΕΝΕΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου