ΘΥΜΑΤΑ...ΑΝΔΡΩΝ...

Τουλάχιστον 19 γυναίκες έπεσαν θύματα δολοφονικών επιθέσεων από συζύγους ή συντρόφους τους, τους τελευταίους 10 μήνες στην Ελλάδα, όπως καταγγέλλει η Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης αναφέρει: «Το χέρι του δράστη δεν το οπλίζει ούτε το πάθος, ούτε η ζήλια, ούτε η ανέχεια. Αυτά συνιστούν αφορμές. Το χέρι του δράστη το οπλίζει η πατριαρχική κοινωνία, το οπλίζει το δικαίωμα κατοχής (νομιμοποιημένο κοινωνικά και ηθικά) που νιώθει πως έχει πάνω στην γυναίκα του (και στα παιδιά του ενίοτε) που του επιτρέπει ακόμη και να αποφασίζει αν αυτή θα ζήσει ή όχι».
«Το χέρι του δράστη το οπλίζει η μακάρια σιωπή μας για τις χιλιάδες κακοποιημένες γυναίκες, η αναλγησία της πολιτείας που δεν τις στηρίζει στην προσπάθειά τους να βγούν από τον κύκλο της βίας, η καθαγίαση του θεσμού της οικογένειας και οι επαίσχυντες δικαστικές αποφάσεις» προσθέτει η ανακοίνωση.
Η Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης συμπληρώνει: «Σε λίγο δεν θα μιλά κανείς πια για τις συγκεκριμένες γυναίκες. Θα πέσει η αυλαία γι' αυτές για να έρθουν οι επόμενες πάνω στη σκηνή... σε μια σκηνή όπου πρωταγωνιστεί η έμφυλη βία και η κληρονομημένη άρνηση του ενός φύλου να καταλάβει, να ακούσει, να σεβαστεί το ιερό – όπως για όλους τους ανθρώπους - δικαίωμα του άλλου φύλου στη γνώμη και στην αυτονομία, να σχετιστεί, να βιώσει το τέλος της σχέσης, να πενθήσει την απώλεια, να συμφιλιωθεί».
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η βία κατά των γυναικών και οι δολοφονίες τους συνιστούν την ακραία έκφραση ελέγχου και επικυριαρχίας πάνω στα σώματα και τις ζωές των γυναικών.

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΔΕΚΑ ΕΝΝΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ...ΕΓΩ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΙΣΤΘΗΣΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ??????

Δεν υπάρχουν σχόλια: