ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ;;;.....ΔΙΚΑΙΑ

Της Ιωαννας Mανδρου
Το μέγεθος και η επικινδυνότητα που έχει λάβει στη χώρα μας η δράση του οργανωμένου εγκλήματος έχουν τεράστιες διαστάσεις. Η κυβέρνηση, αποδέκτης στοιχείων που καταδεικνύουν πως η πρόσφατη αποκάλυψη της δράσης της σπείρας Βλαστού - Τρομπούκη με τη χρήση τεχνολογιών της ΕΥΠ είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, αποφάσισε να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την πάταξη της οργανωμένης εγκληματικής δράσης.
Απο καιρό, οι διωκτικές υπηρεσίες αλλά και ο ίδιος ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος εργάστηκε επί τρία και πλέον χρόνια ως αρμόδιος για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, έδιδαν μια εικόνα δραματικής αύξησης για την οργανωμένη εγκληματική δράση στη χώρα. Εκτιμούσαν με βάση δεδομένα από τις έρευνές τους, πως το οργανωμένο έγκλημα «έχει διεισδύσει σε ολόκληρους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, δίχως να αφήνει αλώβητο στο εγγύς μέλλον και το χώρο της πολιτικής». Η χειροπιαστή απόδειξη που δόθηκε με τη σύλληψη της σπείρας των «16», με πολυσχιδή δράση και με διασυνδέσεις σε κρατικές υπηρεσίες και μηχανισμούς, στάθηκε μόνον η αφορμή για να αποφασιστεί από την κυβέρνηση να μπει και η ΕΥΠ ενεργά πλέον στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Αμερική του Μεσοπολέμου
Η εικόνα μιας Ελλάδας, εκτιμούν οι διωκτικές αρχές, όπου δρούσαν στις περασμένες δεκαετίες ορισμένες σκληρές, αδίστακτες αλλά μεμονωμένες συμμορίες με έμφαση στα ναρκωτικά και σε άλλους τομείς εγκληματικής δράσης, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Γι' αυτό η σημερινή εγκληματική πραγματικότητα αξιολογείται από την κυβέρνηση ως «εθνικός στόχος».
Ο φόβος πως η Ελλάδα, όπως δήλωνε στην «Κ» κορυφαίος παράγοντας των κρατικών υπηρεσιών, θυμίζει «Αμερική του Μεσοπολέμου, όταν οι μαφιόζικες ομάδες μπήκαν στη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα διαβρώνοντας οικονομία, κοινωνία και πολιτικό σύστημα», επέβαλλε άμεσα μέτρα, εδώ και τώρα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει η κυβερνητική ηγεσία την τοποθέτηση στο τιμόνι της ΕΥΠ έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού και την ένταξη και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο μέτωπο που συγκροτείται για την ανάσχεση στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα ο κ. Παυλόπουλος θα αποστείλει ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να οριστεί εισαγγελέας εν ενεργεία, που θα υπηρετεί μόνιμα στην ΕΥΠ με ένα στόχο: η συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην αποκάλυψη έκνομων δραστηριοτήτων «να κινείται», όπως δήλωνε στην «Κ» ο νέος διοικητής της, «στο πλαίσιο της νομιμότητας και της τήρησης των ατομικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το νόμο του 2008».
Τζίρος εκατομμυρίων
Ποιες όμως είναι οι προτεραιότητες που οι διωκτικές αρχές θέτουν για να αποκαλυφθεί η αθέατη αλλά σκληρή και απάνθρωπη όψη της οργανωμένης εγκληματικής δράσης; Σύμφωνα με πληροφορίες, από ανώτατο παράγοντα των κρατικών υπηρεσιών με τον οποίο μίλησε η «Κ», «οι στόχοι είναι πολλοί, άμεσος όμως είναι ένας». Να περιοριστεί, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, «και να ελεγχθεί ο τζίρος εκατομμυρίων ευρώ που διοχετεύονται στην αγορά από το εμπόριο που έχει στηθεί γύρω από το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης».
Η αξιολόγηση του στόχου αυτού ως πρώτου στη λίστα της δίωξης, εκτιμά ο κ. Παπαγγελόπουλος, σχετίζεται με την «παραδοχή πως η λαθρομετανάστευση ανάγεται σε θέμα εθνικής εμβέλειας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις έρευνες των διωκτικών αρχών προκύπτει ότι ευρύτατα είναι τα κυκλώματα που δρουν για τη διοχέτευση των λαθρομεταναστών στη χώρα μας και σ' αυτά μετέχουν ακόμη περισσότεροι που απομυζούν εκατομμύρια παράνομο χρήμα, διαχειριζόμενοι τη διαμονή τους -έστω και σε άθλιες συνθήκες- αλλά και τη διοχέτευσή τους στο παρεμπόριο της παράνομης εργασίας.
«Εχουν διαβρωθεί, κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την κοινωνική μας συνοχή», εκτιμά ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ, «εκατοντάδες πολίτες από τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων. Ακόμη και πολίτες που μέχρι πρότινος δεν είχαν «μυρωδιά» από παράνομες δραστηριότητες...».
Σταθμός διεθνών συμμοριών
Οι υπηρεσίες ασφαλείας δίδουν την εικόνα οργανωμένων κυκλωμάτων που λυμαίνονται, όχι μόνον τους λαθρομετανάστες με έμφαση στο εμπόριο λευκής σαρκός -ενδεικτική η αποκάλυψη τις προηγούμενες ημέρες μεγάλου κυκλώματος δουλεμπορίου γυναικών-, αλλά παράλληλα μιλούν για σπείρες που έχουν προ πολλού εισέλθει σε άλλες «σκληρές» και «βαριές» εγκληματικές μπίζνες. Και αυτές οι εγκληματικές μπίζνες, γιατί για μπίζνες εκατομμυρίων πρόκειται, θα αποτελέσουν παράλληλα με τον πόλεμο κατά της λαθρομετανάστευσης προτεραιότητα των Αρχών.
Η διεθνοποιημένη, μάλιστα όπως εκτιμούν οι Αρχές, δράση αυτών των κυκλωμάτων καθιστά τη δίωξή τους σύνθετη υπόθεση, που προϋποθέτει συντονισμένη δράση υπηρεσιών και κρατικών λειτουργών. Οπως προκύπτει από πολύχρονες έρευνες, αλλά κυρίως από τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές, η Ελλάδα έχει καταστεί «χώρα-πέρασμα» για διεθνείς συμμορίες που αναπτύσσονται και διακινούν ναρκωτικά και όπλα με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.
Το δυσοίωνο είναι πως στις δραστηριότητες αυτές εμπλέκονται και πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας, είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία τους, συμβάλλοντας στο ξέπλυμα του παράνομου χρήματος, που τροφοδοτεί νόμιμες δραστηριότητες συντηρώντας επιχειρήσεις, εμπορικούς τομείς ευρείας κλίμακας.
Το εμπόριο όπλων
Εξίσου σύνθετη εμφανίζεται η κατάσταση και στο πεδίο του εμπορίου των όπλων, που είναι κι αυτό αιχμή του δόρατος, όπως πιστεύουν οι Αρχές, στη δράση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Χιλιάδες όπλα, βαρύς οπλισμός, όπως για παράδειγμα καλάσνικοφ, αλλά και άλλα «περνούν» στη χώρα, ενώ τα περισσότερα -κι αυτό είναι το σοβαρότερο- διέρχονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την Ελλάδα, με κατεύθυνση χώρες της Ασίας, εμπόλεμες ζώνες και ταραγμένες περιοχές χωρών του Περσικού Κόλπου.
Το εμπόριο των όπλων συνδυάζεται, σύμφωνα με τις κρατικές αρχές ασφαλείας, με τη δράση διεθνών συμμοριών που έχουν πλοκάμια και στη χώρα μας, αλλά και με τη συμμετοχή και εγχώριων «ντίλερ», που αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό για να διοχετευθούν τα «εμπορεύματα» σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αν πρόκειται για ναρκωτικά, ή και της Ασίας αν πρόκειται για όπλα.
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Ε.Υ.Π..ΙΣΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΗ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ,ΤΩΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΥ ΑΡΓΑ ΚΑΙ Η ΣΑΠΙΛΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΥ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΑΣ ΓΙΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ.ΚΑΙ ΑΣ ΒΓΩ ΨΕΥΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: